刘荣平简介

发布时间: 2016-09-26   信息员:    浏览次数: 25

刘荣平,男,厦门大学中文系副教授,硕士生导师,华东师范大学文学博士,兼任《厦大中文学报》编辑部主任。香港中文大学中文系访问学者。主要从事中国古代词学和福建古代文学研究。出版著作有《赌棋山庄词话校注》、《词学考论》、《全闽词》,整理古籍著作有《黄鹤龄集》。在《新宋学》、《文献》、《文学遗产》、《厦门大学学报》、《武汉大学学报》、《中国典籍与文化》、《古籍整理研究学刊》、《光明日报·文学遗产》等刊物发表学术论文50余篇。完成福建社科一般项目1项、福建社科重点项目1项、国家古籍整理专项资助项目1项、国家古籍整理规划出版项目1项,在研国家社科基金一般项目1项。论文《释“知君种年星在尾”——对杨琏真伽发宋陵时间之坚证的考辨兼论〈乐府补题〉寄托发陵说不能成立》、《聚红榭唱和考论》分别获得厦门市社科优秀论文奖三等奖,著作《赌棋山庄词话校注》获得福建省社科优秀著作三等奖。开设课程主要有:中国古代文学、中国古代词学研究、唐宋文学专题研究。所指导的研究生有4人获得国家奖学金。

Resume of RongpingLiu

RongpingLiu. Male. Associate Professor of Department of Chinese Language and Literature,Xiamen University. Master Tutor. L.D. of East China Normal University. Director of Editorial Department of Journal of Chinese Studies,Xiamen University. Visiting scholar of Department of Chinese Language and Literature,CUHK. Mainly engaged in the research of Ancient Chinese Ci Poetry and Ancient Fujian Literature. Published books, The Proofreading and annotation of A Commentary on Ci of Duqi Mountain Villa, An Investigation of Ci Study, Complete Collection of Min Ci Poetry. Edited Ancient Books,The works of Huangheling. Published more than 50 academic papers in journals of New Song Studies, The Documentation, Literary Heritage,Journal of Xiamen University, Journal of Wuhan University, Chinese Classics & Culture, Journal of Ancient Books Collation and Studies, Guang Ming Daily·Literary Heritage,and so on. Accomplished work, General Project of the Fujian Social Science Fund, one; Key Project of the Fujian Social Science Fund, one; Special Funding Project of National Ancient Books Collation, one; Planning and Publishing Project of National Ancient Books Collation, one. Now working on a General Project of the National Social Science Fund. The Explanation of ‘Holly had been Planted when Jupiter at Tail’ and Textual Research about Responsory of Juhongxie were awarded the third prize of Outstanding Paper Award of Social Science,Xiamen. The Proofreading and annotation of A Commentary on Ci of Duqi Mountain Villa were awarded the third prize ofOutstanding Work Award of Social Science,FuJjian. His mainly offered courses: Ancient Chinese Literature; Ancient Chinese Ci Study; Monographic Study of Literature of Tang and Song Dynasties.